Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Van vrijdag 19 augustus tot zondag 21 augustus 2022
room
Centre Scolaire de Berlaymont - Drève d’Argenteuil, 10 - 1410 Waterloo

De marxistische analyse geeft ons een zeer nauwkeurig inzicht in het functioneren van het kapitalisme en de redenen waarom het tegen zijn grenzen aanloopt. Wilt u begrijpen hoe het kapitalisme werkt? Dan moet u deelnemen aan deze inleidende cursus over economische mechanismen. (In drie sessies)

Deel I : De waarde van alles: Waar komt de waarde vandaan, wie creëert ze ? Wat is het verschil tussen gebruikswaarde en ruilwaarde? En tussen waarde en prijs?

Deel II : De uitbuiting: een herinnering uit een ver verleden of een dagelijkse realiteit? Wordt hier het geheim om rijk te worden, ontsluierd?

Deel III : Crisis: is het een toevalligheid, of de wetmatigheid van het kapitalistisch systeem zelf? En wie betaalt de kosten?

Deel IV : Imperialisme: de steeds toenemende concentratie van kapitaal leidt tot het ontstaan van reusachtige ondernemingen die de wereld verdelen. Volgens Lenin is “de vervanging van de vrije concurrentie door het monopolie de essentie van het imperialisme”, wat leidt tot kolonialisme en oorlog.

Deel V : Industrie 4.0: Technologische innovaties volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. We zijn volledig het tijdperk van kunstmatige intelligentie binnengetreden. Sommigen spreken zelfs van de vierde industriële revolutie. Is dit een bedreiging of een kans?

chat_bubble_outlineReviews