Inschrijven
Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Vrijdag 19 augustus 2022
room
Berlaymont Internaat - Drève d’Argenteuil, 10 - 1410 Waterloo

De combinatie van een uniek openbaar systeem met voldoende infrastructuur en kennis op het gebied van onderzoek, onderwijs, medische diensten, preventie en participatie van de gemeenschap is een fundamentele kwaliteit van het Cubaanse systeem. Als gevolg daarvan bereikt Cuba een gezondheidsniveau dat vergelijkbaar is met dat van de ontwikkelde landen. Het Cubaanse gezondheidsstelsel is gebaseerd op het beginsel van financiële, geografische en sociale toegankelijkheid van universele en gratis gezondheidsdiensten voor de burgers.

In deze cursus bespreken we de Cubaanse benadering van de gezondheidszorg. Wat kunnen we leren van het socialistische eiland? Wat zijn de sterke punten van dit gezondheidszorgsysteem en met welke uitdagingen worden de Cubanen geconfronteerd? Waar sommige staten wapens en oorlog exporteren, exporteren de Cubanen zorg en solidariteit: een echte bijdrage aan de wereldvrede. Waarom stuurt Cuba zoveel van zijn artsen naar het buitenland en hoe zit het met een Cubaans vaccin tegen het coronavirus?

De opleiding zal worden gegeven door Kasper Libeert, die in juli 2022 heeft deelgenomen aan een solidariteitsreis naar Cuba.

chat_bubble_outlineReviews