Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Zaterdag 24 augustus 2019
room
Internat de Berlaymont - Drève d’Argenteuil, 10-D - 1410 Waterloo
assessment
Basiscursus

In deze vorming bekijken we het onderzoekswerk over Venezuela. Dit is nodig om de Venezolaanse recente situatie, na de dood van Chavez, beter te begrijpen.

Sinds 2014 werd het progressieve project van Chavez – ook ‘de Bolivariaanse revolutie’ genoemd – geconfronteerd met een gewelddadig offensief vanuit de VS en getroffen door interne tegenstrijdigheden. De drastische daling van de olieprijzen – de belangrijkste inkomstenbron van het land – bracht het land naar een diepe economische crisis. Maar er is meer aan de hand. De economische destabilisatie – zoals het bewust organiseren van tekorten in voedsel, medicijnen en andere essentiële basisproducten – heeft als doel bewust chaos te veroorzaken in de Venezolaanse maatschappij en de Bolivariaanse revolutie in diskrediet te brengen.

Isabelle Vanbrabant weet als geen ander over te brengen wat de enorme uitdagingen van het Latijns-Amerikaanse continent zijn. Al sinds het begin van hun geschiedenis staan deze landen op gespannen voet met het kapitalisme en het imperialisme in een geopolitieke context waar de machtsverhoudingen voor hen vaak ongunstig zijn.

chat_bubble_outlineReviews