Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Vrijdag 23 augustus 2019
room
Internat de Berlaymont - Drève d’Argenteuil, 10-D - 1410 Waterloo
assessment
Cursus voor gevorderden

Om de huidige maatschappij te begrijpen is het niet nutteloos om terug te gaan naar haar oorsprong. Dit was al de benadering van Friedrich Engels in zijn baanbrekende boek De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat. Engels verzamelde de stand van de kennis over het onderwerp en probeerde enkele voorzichtige conclusies te trekken. Aangezien antropologie een opkomende wetenschap was in de tijd van Engels, was het noodzakelijk om deze bij te werken volgens de huidige kennis.
De mens, Homo, is ontstaan tussen 3 miljoen en 2,4 miljoen jaar geleden. Gedurende deze periode leefde hij als jager en verzamelaar en onderging een groot aantal veranderingen. Veranderingen zoals het zich uitdrukken in gesproken taal, de ontwikkeling van empathie, het gebruiken van werktuigen, enzovoort. In die tijd waren er geen klassen. Die ontstaan pas vele jaren later. Toch was de maatschappij van jagers en verzamelaars niet op alle vlakken egalitair. Vrouwen werden ook in die periode soms wreed onderdrukt. Hoe komt dit? En waren er ook bepaalde groepen of maatschappijvormen waar er wel gelijkwaardigheid was?
Zich interesseren voor de verhoudingen tussen vrouw en man in de prehistorie en de primitieve maatschappijen lijkt wel een gek idee. Alhoewel dit thema op het eerste zicht ver verwijderd lijkt van hedendaags seksisme stellen we vast dat het biologische, evolutionaire component en de geschiedenis vaak misbruikt wordt om verschillen tussen vrouw en man deze tijd te verklaren en goed te praten. Hoe evolueerde deze onderdrukking vanaf het moment dat er klassen ontstonden? Er ontstond sociale ongelijkheid, en niet enkel naar vrouwen toe. Het is van belang te begrijpen wat de wortels en de mechanismes zijn van de toenmalige onderdrukking. Dit in combinatie met de kennis en de tactieken van het onderdrukken van vrouwen en minderheden uit deze tijd is noodzakelijk om hedendaags verdeel en heers strategie te begrijpen en te bestrijden, zodat we beetje bij beetje kunnen komen tot een maatschappij zonder sociale ongelijkheid.

chat_bubble_outlineReviews