Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Van donderdag 22 tot vrijdag 23 augustus 2019
room
Drève d'Argenteuil 10D 1410 Waterloo
assessment
Cursus voor gevorderden

Op 4 november 1918, een week voor het einde van de Eerste Wereldoorlog (11 november 1918), begonnen de matrozen van Kiel aan een revolutie die zich in één week over heel Duitsland verspreidde. Overal zijn arbeiders- en soldatenraden opgericht. Dankzij de revolutie staat de Sociaal Democratische Partij (SPD) aan het hoofd van het land.
Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg organiseren de Spartacusbond in Berlijn, een afsplitsing van de SPD. De revolutie maakte van Duitsland een republiek en voor het eerst had de arbeidersklasse het voor het zeggen. Maar vanaf dat moment zullen de SPD-leiders er alles aan doen om de revolutie te onderdrukken. Op 15 januari 1919 lieten ze Liebknecht en Luxemburg vermoorden. In de daaropvolgende maanden volgde een burgeroorlog, waarbij de revolutie in heel Duitsland in het bloed werd versmoord. Het was een machtsgreep van de bourgeoisie en het begin van de opkomst van het nazisme.
De Duitse Revolutie maakte het mogelijk om vooruitgang te boeken en met name sociale vooruitgang te boeken, zoals de 8-urige werkdag, de erkenning van vakbonden, de ontwikkeling van de sociale zekerheid, het algemeen kiesrecht, ook voor vrouwen, en het einde van het keizerrijk. Maar de fundamenten van de kapitalistische samenleving zijn intact gebleven en daarom is de basis voor de ontwikkeling van het militarisme en het herstel van de dictatuur, die in 1933 met de komst van de nazi’s aan de macht zullen komen, behouden gebleven.

chat_bubble_outlineReviews