Cursus details
language
Taal: Nederlands
date_range
Dinsdag 20 augustus 2019
room
Internat de Berlaymont - Drève d’Argenteuil, 10-D - 1410 Waterloo
assessment
Cursus vor gevorderen

Vandaag zit de financiële wereld overal. Zij domineert alles. Zelfs in die mate dat men zich afvraagt of we niet machteloos staan tegenover deze reuzenbedrijven de wereld van krediet, banken, verzekeringen, beleggings- en investeringsfondsen… Maar om ze efficiënt te kunnen bekampen, moeten we eerst de aard van deze woekerende macht begrijpen.

Wat is deze financiële wereld die ons omringt en dreigt te versmachten? Wat is haar werkelijke macht? En waarin schuilt haar invloed? Waar komt haar overwicht vandaan en hoe kunnen we er ons van ontdoen?

Om daarop te kunnen antwoorden moeten we de band onderzoeken tussen deze wereld, de plaats van het geldkapitaal en de ontwikkeling van het kapitalisme dat dit kapitaal nodig heeft om onbeperkt te groeien en te voldoen aan de winsthonger van de bedrijven, de bedrijfsleiders en de aandeelhouders.

We moeten ons ook afvragen of de crisis, waarvan we nog steeds de gevolgen ondergaan door de zich opvolgende besparingsplannen, alleen maar een financiële crisis is, of integendeel een crisis is van een breder en diepgaander systeem.

chat_bubble_outlineReviews